Είδαμε: Pomona, στο Θέατρο Πόρτα

Pomona

Pomona

Κείμενο: Δημήτρης Τσομώκος

Αυτή τη σεζόν μας περιμένει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εκκεντρική παράσταση στο Θέατρο Πόρτα, η Pomona, ένα σουρεαλιστικό θρίλερ που μας καλεί να συλλογιστούμε την κρυφή σκληρή πραγματικότητα της «κακής» πλευράς της ανθρωπότητας. Ο Alistair McDowall ρίχνει στο τραπέζι ζητήματα με τα οποία κανείς δε τολμάει να ασχοληθεί και τα τοποθετεί στη σκηνή, με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο.

Το έργο διαδραματίζεται στο Μάντσεστερ. Η Όλι προσπαθεί να βρει τη χαμένη αδελφή της. Ο Ζέπο, στον οποίο ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, θεωρεί πως ίσως τη βρει στην Πομόνα, μια εγκαταλελειμμένη περιοχή του Μάντσεστερ. Δεν είναι και σίγουρος. Δεν του αρέσει να έχει «μπλεξίματα»…

Pomona

Η Φαίη τηλεφωνεί στο σπίτι της, να ενημερώσει πως δεν θα μπορέσει να γυρίσει νωρίς στο σπίτι, σαν να καταδιώκεται από κάποιον. Η Γκέηλ ετοιμάζεται να δραπετεύσει, από ένα μέρος που δύσκολα ξεφεύγει κανείς. Οι φύλακες Τσάρλι και ο Μόου τραυματίζονται πάνω σε έναν καβγά εν ώρα εργασίας, ενώ ο Τσάρλι αργότερα θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι Dungeons and Dragons με την Κήτον. Υπάρχει ένας αόρατος κρίκος που συνδέει τους πάντες. Δεν το γνωρίζουν ωστόσο.

Pomona

Η σκηνοθεσία ξεφεύγει από τις συνηθισμένες θεατρικές πρακτικές, κεντρίζοντας από την αρχή το ενδιαφέρον του θεατή και δημιουργώντας ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά πάνω στη σκηνή. Ένα παιχνίδι με ζάρια, συντονίζει τα πρόσωπα της ιστορίας σε διαφορετικές εναλλασσόμενες συνθήκες. Αυτά τους οδηγούν σταδιακά στο τελευταίο στάδιο και την αλήθεια, τη σύνδεση όλων με την Pomona. Εκεί αποκαλύπτονται οι εξαφανίσεις προσώπων που αποδίδονται στην μαστροπεία, το εμπόριο οργάνων και βρεφών.

Pomona

Ο Alistair McDowall, δανειζόμενος στοιχεία από τηλεοπτικές σειρές μυστηρίου, παιχνίδια ρόλων (RPG) και τη λογοτεχνία του φανταστικού, έχει δημιουργήσει μια δυστοπική ιστορία. Το σκηνικό γεμάτο λεκάνες τουαλέτας, οι έντονες προβολές στην εναλλαγή των σκηνών και οι σκοτεινοί φωτισμοί αποτυπώνουν την σκληρή, «σάπια» πραγματικότητα της Pomona και των ανθρώπων της.

«Δεν υπάρχουν καλοί άνθρωποι. Υπάρχουν απλώς αυτοί που έχουν συνείδηση ότι προκαλούν πόνο κι αυτοί που δεν έχουν.» τονίζει ο συγγραφέας σε ένα κρίσιμο σημείο της παράστασης.

Pomona

Οι Γιώργος Παπαπαύλου, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Φώτης Στρατηγός, ο Σίμος Κακάλας, η Άννα Μάσχα, η Ειρήνη Μακρή και η Στεφανία Ζώρα, κέρδισαν το θερμό μας χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης χάρις sτην θαυμάσια ερμηνεία τους που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Η εξαιρετική τους χημεία, το εύστοχο χιούμορ, η εναλλαγή δυναμικότητας και ευαισθησίας των χαρακτήρων τους οποίους μπορούσαμε να συναισθανθούμε, οι επιλεγμένες κινήσεις και φράσεις που επαναλαμβάνονταν ανέδειξαν το ταλέντο των ηθοποιών και την επιτυχημένη συνεργασία τους με τους σκηνοθέτες της παράστασης, Θωμά Μοσχόπουλο και τον Sigurdur F3.

Pomona

Όσο φτάναμε στο τέλος της παράστασης, βρισκόμασταν όλο και πιο κοντά στην άκρη των καθισμάτων μας, αγωνιώντας για την εξέλιξη της επόμενης σκηνής και το νέο στοιχείο που θα μας δινόταν για να λύσουμε την αινιγματική αυτή ιστορία.

Φεύγοντας από το θέατρο Πόρτα, η παράσταση σε αφήνει με ερωτήματα για την τρομερή υποκειμενικότητα που επικρατεί, την ευθύνη, το βάρος της γνώσης και την αξία της αλήθειας.

Pomona

Πηγή: musicity.gr

0 comments on “Είδαμε: Pomona, στο Θέατρο Πόρτα

Comments are closed.