Το Θέατρο

Η ΠΟΡΤΑ εγκαινιάστηκε το 1984 από την Ξένια Καλογεροπούλου. Στο θέατρο λειτουργούν δύο σκηνές. H ΠOPTA που απευθύνεται στους ενήλικους θεατές και η MIKPH ΠOPTA που απευθύνεται στα παιδιά.

H ΠOPTA παρουσίασε αρχικά κυρίως παραγωγές της Ξένιας Καλογεροπούλου. Ωστόσο φιλοξένησε και άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, καθώς και γνωστές θεατρικές και χορευτικές ομάδες. Ανάλογο προγραμματισμό ακολουθεί και η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση.

Την άνοιξη του 2004 το θέατρο Πόρτα έδωσε νέα πνοή στον εκπαιδευτικό τομέα του θεάτρου με τη δημιουργία ενός εργαστηρίου τμήματος σεμιναρίων για παιδιά, εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους και για όσους δουλεύουν, μέσω του θεάτρου, με παιδιά.

Εν συνεχεία το εργαστήριο αυτονομήθηκε- κρατώντας πάντα στενή συνεργασία με το θέατρο μας- ως Εργαστήρι Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου ενώ η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πόρτα προσανατολίστηκε κυρίως στους επαγγελματίες του θεάτρου μέσα από την σταθερή οργάνωση μαθημάτων και σεμιναρίων.

Από το 2014 την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο Θωμάς Μοσχόπουλος επί χρόνια στενός συνεργάτης της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Ξένια Καλογεροπούλου

1986-87

Σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης

1988-89

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

1995-96

Σκηνοθεσία: Μάγια Λυμπεροπούλου

1996-97

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Η άποψη της Εϊμι

1998-99

Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

2014-15

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

2015-16

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

2016-17

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

2017-18

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

2018-19

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

2019-20

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, και Κινηματογράφο στο Laboratorio Internazionale della Communicazione στο Udine της Ιταλίας.

Έχει σκηνοθετήσει πολλά σύγχρονα και κλασσικά θεατρικά έργα στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) -του οποίου υπήρξε και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής με τον Γιάννη Χουβαρδά από το 2001 έως το 2008 – στο Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής, Στέγη κ.α.
Έχει ως καλλιτεχνική του βάση το Θέατρο Πόρτα το οποίο διευθύνει και όπου έχει παρουσιάσει εκτός των άλλων και πολλές παραστάσεις για παιδικό κοινό, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός πάνω σε έργα που έχει συγγράψει είτε μόνος είτε σε συνεργασία με την Ξένια Καλογεροπούλου.
Εδώ και 10 χρόνια συνεργάζεται σταθερά με σημαντικά θέατρα του Καναδά ανεβάζοντας τακτικά παραστάσεις εκεί.
Συμμετείχε στην καλλιτεχνική ομάδα των Ολυμπιακών αγώνων το 2004 σκηνοθετώντας το καλλιτεχνικό κομμάτι της Τελετής Λήξης.
Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις Όπερας στην Ελλάδα και την Ιταλία , έχει γυρίσει κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, βίντεο κλιπ και τηλεταινίες, έχει κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα, έχει διδάξει σε δραματικές σχολές , δραματικές ακαδημίες και Πανεπιστήμια σε Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Νότιο Αφρική και Καναδά κι έχει βραβευτεί συχνά για τη δουλειά του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Θωμάς Μοσχόπουλος

Η Ταυτότητα του Θεάτρου

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι
E-mail: info@porta-theatre.gr
Website: www.porta-theatre.gr
Facebook: PortaTheatreAthens
Twitter: PortaTheatre
Instagram: PortaTheatre
Youtube: PortaTheatreAthens

Πρόεδρος: Ξένια Καλογεροπούλου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Υπεύθυνη Θεάτρου: Βίκυ Καμηνάρη
Νομικός Σύμβουλος: Τάσος Βάρβαρος
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Προβολής: Μάρθα Κοσκινά
Υπεύθυνη Χορηγιών: Μαριλένα Θεοδωράκου
Υπεύθυνη Σχολικών Παραστάσεων: Εύα Στυλάντερ
Σχεδιασμός website & development: Βαγγέλης Ταμπακόπουλος
Γραφιστική Επιμέλεια: Χρυσούλα Κοροβέση – Μάριος Γαμπιεράκης (Mavra Gidia)
Ηλεκτρολόγος: Βάσω Λακταρίδου
Τεχνικός Σκηνής: Ευγένιος Αναστόπουλος
Ηχολήπτης: Λευτέρης Δούρος – Μάνος Αναστασιάδης
Ταμείο: Γεωργία Βαρβέρη

Θέατρο Πόρτα