Μικρή ΠΟΡΤΑ
Ξένια Καλογεροπούλου

Μικρή Πόρτα

Το 1972 η Ξένια Καλογεροπούλου ίδρυσε στην Αθήνα μια Παιδική Σκηνή με τη φιλοδοξία να ανεβάζει παραστάσεις με αυστηρά επαγγελματικά και καλλιτεχνικά κριτήρια, πράγμα που εκείνη την εποχή αποτελούσε εξαίρεση.

Πρόσφατες Παραστάσεις

Οικογένεια Νώε

Οικογένεια Νώε

Μια παιδική παράσταση για όλη την οικογένεια

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σοφία Πάσχου

Η Οικογένεια Νώε, μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ και μεγάλωσε γενιές θεατών, ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο Πόρτα σε νέα σκηνοθεσία των Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου. Μία παράσταση για όλη την οικογένεια, που εικοσιπέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα, το 1996, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι κύριο θέμα συζήτησης και η ανθρωπότητα αναζητά ακόμα τις κατάλληλες λύσεις. Με χιούμορ και σασπένς, με αγωνία και τρυφερότητα, η παράσταση μας δείχνει πως η Οικογένεια Νώε θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς.

Ο Μίλτος

Ο Μίλτος

Της Ξένιας Καλογεροπούλου

Σκηνοθεσία: Ρωμανός Μαρούδης

Ο Μίλτος. Ή μάλλον ο Σωκράτης. Ο Σωκράτης βρέθηκε με τον Μίλτο. Και χάθηκε μετά με τον Μίλτο. Τώρα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τον βρει και πάλι. Ίσως μπορείτε να τον βοηθήσετε εσείς… «Μήπως είδατε τον Μίλτο;». «Ο Μίλτος» της Ξένιας Καλογεροπούλου, μια ακόμα πετυχημένη παραγωγή του Θεάτρου Πόρτα που πρωτοπαρουσιάστηκε με θερμή ανταπόκριση, ταξιδεύοντας κοντά στα παιδιά μέσα στις τάξεις των σχολείων το 2012, ανεβαίνει φέτος ξανά!

Αρχείο Παραστάσεων

Εδώ θα βρείτε όλες τις παραστάσεις στη Μικρή ΠΟΡΤΑ. Οι παραστάσεις ταξινομούνται χρονολογικά και αλφαβητικά.

Με χρονολογική ταξινόμηση:

Με αλφαβητική ταξινόμηση:

Μικρή Πόρτα

Το 1972 η Ξένια Καλογεροπούλου ίδρυσε στην Αθήνα μια Παιδική Σκηνή με τη φιλοδοξία να ανεβάζει παραστάσεις με αυστηρά επαγγελματικά και καλλιτεχνικά κριτήρια, πράγμα που εκείνη την εποχή αποτελούσε εξαίρεση.

Το κοινό της πρωτεύουσας καθώς και η κριτική υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό αυτόν τον καινούριο θίασο που παρουσίασε στη συνέχεια τις παραστάσεις του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, περιοδεύοντας και συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ.

Στα 39 χρόνια της λειτουργίας του, ο θίασος -ο οποίος μεταβαπτίστηκε σε Mικρή Πόρτα – έχει εμφανιστεί σε 76 πόλεις της Ελλάδας και 18 του εξωτερικού, καθώς και 22 δήμους της Αττικής.

Tο 1981, με τον Οδυσσεβάχ -πρώτο έργο της Ξένιας Kαλογεροπούλου- η Mικρή Πόρτα επιχειρεί μια δεύτερη εκκίνηση και διαμορφώνει το προσωπικό της ύφος. Ένα ύφος που χαρακτηρίζει ως σήμερα όλες τις παραστάσεις του θιάσου και εκφράζεται στα κατοπινά έργα που έγραψε η Ξένια Kαλογεροπούλου είτε μόνη της είτε με τον Θωμά Mοσχόπουλο.

H Μικρή Πόρτα έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών με τις εξής συμπαραγωγές: το 2006 με το έργο των Ξένιας Καλογεροπούλου – Θωμά Μοσχόπουλου Η Κοιμωμένη ξύπνησε σε σκηνοθεσία του δεύτερου, το 2007 με το έργο των Νίνο ντ’ Ιντρόνα – Τζάκομο Ραβίκιο Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος, σε σκηνοθεσία της Lilo Baur και το 2010 με το έργο Έλα Έλα της Ξένιας Καλογεροπούλου που έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε η ίδια.