Μικρή ΠΟΡΤΑ
Ξένια Καλογεροπούλου

Μικρή Πόρτα

Το 1972 η Ξένια Καλογεροπούλου ίδρυσε στην Αθήνα μια Παιδική Σκηνή με τη φιλοδοξία να ανεβάζει παραστάσεις με αυστηρά επαγγελματικά και καλλιτεχνικά κριτήρια, πράγμα που εκείνη την εποχή αποτελούσε εξαίρεση.

Τρέχουσες Παραστάσεις

«Το Νησί των Θησαυρών» στο Θέατρο Πόρτα και έξι βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου

Το Νησί των Θησαυρών

Μια παράσταση για παιδιά από 5 έως 105 χρόνων!

Διασκευή / Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος Παραστάσεις κάθε Σάββατο 3μ.μ. και Κυριακή στις 11.30π.μ. και 3μ.μ. και πρωινές ώρες τις καθημερινές για σχολεία

Στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου Πόρτα, για τη θεατρική χειμερινή περίοδο 2023-24, ανεβαίνει η συναρπαστική μουσική παράσταση «Το νησί των θησαυρών», μια μεγάλη παραγωγή για όλη την οικογένεια που βασίζεται σε μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες όλων των εποχών! Ο Θωμάς Μοσχόπουλους επανέρχεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, μετά από την τεράστια επιτυχία που είχε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όταν πρωτοανέβηκε το 2012, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του ιδίου. Φέτος, με αστείρευτη έμπνευση, υπογράφει μια ακόμα φαντασμαγορική μουσική παράσταση, με ανανεωμένη εντυπωσιακή δραματουργία και φρέσκια σκηνοθεσία, με πολλά και θεαματικά κοστούμια και σκηνικά και έναν θίασο- ορχήστρα 10 ηθοποιών που ερμηνεύει ζωντανά την ξεσηκωτική μουσική του έργου!

Μικρή Πόρτα

Το 1972 η Ξένια Καλογεροπούλου ίδρυσε στην Αθήνα μια Παιδική Σκηνή με τη φιλοδοξία να ανεβάζει παραστάσεις με αυστηρά επαγγελματικά και καλλιτεχνικά κριτήρια, πράγμα που εκείνη την εποχή αποτελούσε εξαίρεση.

Το κοινό της πρωτεύουσας καθώς και η κριτική υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό αυτόν τον καινούριο θίασο που παρουσίασε στη συνέχεια τις παραστάσεις του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, περιοδεύοντας και συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ.

Στα 39 χρόνια της λειτουργίας του, ο θίασος -ο οποίος μεταβαπτίστηκε σε Mικρή Πόρτα – έχει εμφανιστεί σε 76 πόλεις της Ελλάδας και 18 του εξωτερικού, καθώς και 22 δήμους της Αττικής.

Tο 1981, με τον Οδυσσεβάχ -πρώτο έργο της Ξένιας Kαλογεροπούλου- η Mικρή Πόρτα επιχειρεί μια δεύτερη εκκίνηση και διαμορφώνει το προσωπικό της ύφος. Ένα ύφος που χαρακτηρίζει ως σήμερα όλες τις παραστάσεις του θιάσου και εκφράζεται στα κατοπινά έργα που έγραψε η Ξένια Kαλογεροπούλου είτε μόνη της είτε με τον Θωμά Mοσχόπουλο.

H Μικρή Πόρτα έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών με τις εξής συμπαραγωγές: το 2006 με το έργο των Ξένιας Καλογεροπούλου – Θωμά Μοσχόπουλου Η Κοιμωμένη ξύπνησε σε σκηνοθεσία του δεύτερου, το 2007 με το έργο των Νίνο ντ’ Ιντρόνα – Τζάκομο Ραβίκιο Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος, σε σκηνοθεσία της Lilo Baur και το 2010 με το έργο Έλα Έλα της Ξένιας Καλογεροπούλου που έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε η ίδια.