Είδαμε την παράσταση που σκηνοθετεί στο θέατρο Πόρτα ο Θωμάς Μοσχόπουλος και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Γράφει: Γεωργία Οικονόμου
Το βραβευμένο με Πούλιτζερ “Πόσο κοστίζει να ζεις;” της Μαρτίνα Μάγιοκ είναι ένα σύγχρονο γλυκόπικρο έργο για τους ανθρώπους που χρειάζονται άλλους ανθρώπους προκειμένου να επιβιώσουν. Είναι ένα έργο ρεαλιστικό και εξόχως τολμηρό καθώς “χτυπά” τις στερεοτυπικές και παγιωμένες αντιλήψεις γύρω από την αναπηρία, εμβαθύνει στους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική τάξη, η φυλή, η εθνικότητα και ο πλούτος μπορούν να δημιουργήσουν χάσματα, ενώ παράλληλα θέτει ερωτήματα για τη φύση των ανθρωπίνων σχέσεων.
Η επιβίωση είναι ταυτόσημη με τη ζωή ή τελικά η ζωή είναι κάτι πολύ περισσότερο;
Τέσσερις άνθρωποι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις αναπηρίες τους. Πρόκειται για δύο ζευγάρια αταίριαστων ατόμων: ενός πρώην οδηγού φορτηγού με οικονομικά προβλήματα και της πρώην γυναίκας του, που έμεινε παράλυτη μετά από ένα ατύχημα κι ενός υπερόπτη νεαρού με εγκεφαλική παράλυση και της κοπέλας που μόλις προσέλαβε για να τον φροντίζει. Για δύο από αυτούς οι αναπηρίες είναι “εξωτερικές”, σταδιακά, όμως, και όσο το έργο εξελίσσεται, αρχίζουν να διακρίνονται σε όλους τους ήρωες αναπηρίες αθέατες που τους δυσκολεύουν, τους βυθίζουν στα σκοτάδια της ψυχής τους και τους απομονώνουν από όλους και από όλα. Αναπηρίες που κάνουν όλο και πιο νευραλγικό το ερώτημα του τι τελικά σημαίνει να ζεις. Η επιβίωση είναι ταυτόσημη με τη ζωή ή τελικά η ζωή είναι κάτι πολύ περισσότερο;
Η αθέατη αναπηρία μας
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανέλαβε να σκηνοθετήσει στο έργο της Μαρτίνα Μάγιοκ τις δυνάμεις της ανθρώπινης ψυχής και να ανοίξει συζητήσεις γύρω από τις σχέσεις και το θεμελιώδες υπαρξιακό ερώτημα της ζωής και της αξίας της. Η οπτική του είναι εξόχως περιγραφική και πολυεπίπεδη- το έξυπνο και καλαίσθητο σκηνικό του Βασίλη Παπατσαρούχα και ο φωτισμός του Νίκου Βλασόπουλου την εξυπηρετούν απόλυτα. Ουσιαστικά γινόμαστε θεατές της καθημερινότητας δύο αναπήρων ανθρώπων και των φροντιστών τους. Παρατηρούμε τους φροντιστές τους να τους ξεγυμνώνουν, να τους κάνουν μπάνιο, να τους ντύνουν και να τους “τακτοποιούν” στο αναπηρικό τους αμαξίδιο. Και όσο περνά η ώρα, αυτό το “τελετουργικό” αποκτά άλλες διαστάσεις, καθώς συνειδητοποιούμε τι σημαίνει στην κυριολεξία η λέξη “φροντίδα” και πόσο αυτή καθορίζεται από την κοινωνική και την οικονομική θέση του καθενός. Δεν μένει, όμως, εκεί, όπως και δε μένει στο κλισέ ρητορικό ερώτημα τού αν μπορούν τα χρήματα να φέρουν την ευτυχία. Προχωρεί και πέρα από αυτό, “βουτώντας” στα άδυτα των ανθρώπινων σχέσεων. Φέρνει στο φως την εξουσιαστική πλευρά των φαινομενικά “αδύναμων” ανθρώπων, αποδεικνύοντας πως άλλο το “φαίνεσθαι” και άλλο το “είναι” και ρίχνει το φως του προβολέα του στις αθέατες αναπηρίες μας και στο κόστος αυτής της συναισθηματικής και κοινωνικής μας “αδυναμίας”. Γιατί ναι μεν οι δύο χαρακτήρες καθορίζονται ως έναν βαθμό από τα κινητικά τους προβλήματα, πόσο όμως όλοι οι ήρωες καθορίζονται από τις αδυναμίες, τις προσωπικές τους τραγωδίες και τις εξαρτήσεις;
Οι ερμηνείες
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές της παράστασης (Αμαλία Καβάλη, Ειρήνη Μακρή, Μελαχρινός Βελέντζας και Φώτης Στρατηγός) δίνουν πολύ αξιόλογες ερμηνείες και αναδεικνύουν το έργο και τα νοήματα της Μάγιοκ. Η Ειρήνη Μακρή, που την έχουμε ξαναδεί στην ταλαντούχα ομάδα των C For Circus, δίνει την πιο ώριμη ίσως ερμηνεία της ενσαρκώνοντας την Τζες, την κόρη μίας Πολωνής μετανάστριας που επωμίζεται τη φροντίδα του στριφνού και χειριστικού Τζον. Ο νεαρός Φώτης Στρατηγός στον ρόλο του Τζον μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς κατάφερε να σηκώσει στους ώμους του τον δύσκολο αυτόν ρόλο και να μας πείσει. Εξαιρετική η Αμαλία Καβάλη στον ρόλο της Άννι που έμεινε ανάπηρη μετά από ένα ατύχημα, αποδεικνύει για άλλη μία φορά το βάθος του ταλέντου της, ενώ ο Μελαχρινός Βελέντζας είχε επίσης κάποιες πολυ δυνατές στιγμές ως πρώην αλκοολικός φορτηγατζής και μονίμως αποτυχημένος Έντι.
Συμπέρασμα: Πρόκειται για μία φρέσκια βαθιά ανθρώπινη και καλοδουλεμένη παράσταση που αξίζει να δείτε, καθώς μας υπενθυμίζει το νόημα της ύπαρξής μας και επανακαθορίζει τις αξίες μας.
1 comments on “Κριτική της παράστασης «Πόσο κοστίζει να ζεις» – News 24/7”
Ανώνυμος