Στα πλαίσια της Μεγάλης Εβδομάδας του 2015 και μια και τα θέατρα αργούν η Πόρτα προσκαλεί για τρεις συναυλίες, σύνολα και σολίστες να ερμηνεύσουν μουσικές σχετικές όχι μόνο με το θρησκευτικό περιεχόμενο του Πάσχα, αλλά και μουσικές για τον στοχασμό, την βραδύτητα και την ησυχία.

 

Δευτέρα 6 Απριλίου

Athens Percussion Group

Το Athens Percussion Group, ένα κουαρτέτο αποτελούμενο από δύο βιμπράφωνα και δύο μαρίμπες, ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα διακεκριμένων σολίστ κρουστών με πολύχρονη πείρα τόσο στην ορχηστρική μουσική όσο και στη μουσική δωματίου. ‘Εχει στόχο την διάδοση της κλασσικής μουσικής σ' ένα ευρύτερο κοινό, διαμέσου των πληκτροφόρων κρουστών οργάνων αλλά και αντίστροφα, την διάδοση δηλαδή των οργάνων αυτών, μέσω της κλασσικής μουσικής. Η ομορφιά και η μαγεία των συναυλιών του APG οφείλεται στο εκρηκτικό μείγμα των διαφορετικών χαρακτήρων και πολυδιάστατων μουσικών καταβολών κι επιρροών των μελών του, της  υψηλής τεχνικής τους και της εκτελεστικής τους δεινότητας, χαρίζοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες σ' ένα ρεπερτόριο που το έχουμε συνηθίσει...αλλιώς. Στη συναυλία τους στο θέατρο Πόρτα τη Μεγάλη Δευτέρα οι κρουστοί του APG θα ερμηνεύσουν μέρη από κουαρτέτα εγχόρδων του Franz Joseph Haydn, του Ludwig van Beethoven και του Franz Schubert. Φαινομενικά, ένα κουαρτέτο με δύο βιμπράφωνα και δύο μπαρίμπες δύσκολα θα μπορούσε να συναγωνιστεί το κουαρτέτο εγχόρδων, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ακροατής θα είναι σε θέση να ανακαλύψει πτυχές έργων πολύ προσφιλών που συνήθως δεν είναι εμφανείς όπως ο παλμός ή μια πιο ξεκάθαρη αποκάλυψη των μελωδικών γραμμών που κρύβονται ανάμεσα στην κυρίαρχη μουσική αφήγηση. Στη συναυλία του APG θα ακουστούν μέρη από το έργο Οι Eπτά Tελευταίοι Λόγοι του Σωτήρα μας Επάνω στο Σταυρό του Haydn, το Ευχαριστήριο Τραγούδι για τη Θεραπεία ενός Ασθενούς, σε Λύδιο Τρόπο του Beethoven και ολόκληρο το κουαρτέτο του Schubert Ο Θάνατος και η Κόρη.

Συμμετέχουν οι κρουστοί Θόδωρος Μιλκώφ, Θοδωρής Βαζάκας, Κωνσταντίνος Μποτίνης, και Σπύρος Λάμπουρας.

 

Τρίτη 7 Απριλίου

Ensemble Omicroν

Stillness

Το σύνολο Όμικρον εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο θέατρο Πόρτα και στρέφει αυτή τη φορά την προσοχή και το ενδιαφέρον μας στις έννοιες της ακινησίας και της σιωπής. Οι έννοιες αυτές ορίζονται και αποκτούν σημασία μέσω της αντιθετικής τους σχέσης με την κίνηση και τον ήχο μεσα απο μουσικές και εικονικές συνθέσεις . Συνθέσεις που ο ήχος εναλλάσσεται με τη σιωπή, γεννιέται από τη σιωπή, καταλήγει στη σιωπή , κάνοντας τον ακροατή να συμμετέχει μέσα στο έργο σαν μουσικό όργανο με τις ανεπαίσθητες κινήσεις του στο κάθισμα και την ανάσα του, αφού η ακουστική αντίληψή του διευρύνεται μέσα από την εναλλαγή των καταστάσεων και των εικόνων. Σε ενα οπτικοακουστικό παιχνίδι, οι αντιθετικές σχέσεις και εναλλαγές επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια μορφή κίνησης στο χρόνο, καθώς απόηχοι μακρινών εποχών σπάνε τη σιωπή του παρελθόντος και την ακινησία των παγωμένων γεγονότων της ιστορίας. Ανάμεσα στα μουσικά στιγμιότυπα που το σύνολο Όμικρον θα παρουσιάσει βρίσκουμε έργα του Salvatore Sciarrino, της Doina Rotaru , του Roderick de Man , του Σπυρου Μαζη , κ.α. καθώς και ένα νέο έργο της Νικολέττας Χατζοπούλου γραμμένο ειδικά για την περίσταση.

 

Φλάουτο : Γιώργος Σκριβανος

Κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο : Αλέξανδρος Μιχαηλιδης

Βιολί: Νικος Μαυριδης


Κιθάρα, Θεόρβη: Γιάννης ΕυσταθόπουλοςVisual amplifications: "Nanolab" Αίγλη Δράκου και Στάθης ΧρησιδηςAudio engineering: Γιώργος Τριαντάφυλλου

 

Προγράμμα:

- Doina Rotaru - "Tempio di Fumo" , solo flute

- Roderick de Man - "Ecoute" , for bass clarinet and tape

- Salvatore Sciarrino - Caprice No 2 "Andante", for solo violin

- Σπύρος Μαζης - "Kelados" , flute and clarinet

- Salvatore SCIARRINO: "Esplorazione del bianco" flute, violin, guitar and bass clarinet

- Νικολέττα Χατζοπούλου - Continuum I , flute/alto flute, bass clarinet , violin , theorbe 

Τετάρτη 8 Απριλίου

Από το σκοτάδι στο φως

J.-M. Leclair, L.-N. Clérambault, Sainte-Colombe, Μ.Παρασκάκης, C. Monteverdi, F. Couperin, J.- Ph. Rameau

Σε αυτό το καταληκτικό πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας παρουσιάζεται οργανική και φωνητική μουσική του 18ου αιώνα ερμηνευμένη με όργανα εποχής, που εκφράζει τον πόνο, τον θρήνο και την ελπίδα. Έργα γραμμένα στην περίοδο του μπαρόκ με κεντρικό άξονα το μύθο του Ορφέα και της Ευριδίκης ως αντιπροσωπευτικές τραγικές μορφές της μάχης για τη ζωή ενάντια στο θάνατο. Ο συνθέτης Μιχάλης Παρασκάκης θα προσφέρει τη δική του σύγχρονη ματιά χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερο ηχόχρωμα των οργάνων της μπαρόκ περιόδου, με κείμενο από το τροπάριο της Μ.Πέμπτης «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

 

Ερμηνεύουν:

Ελενα Κρασάκη: σοπράνο

Αντιγόνη Τσάλλα: φλάουτο τραβέρσο

Olivier Briand: μπαρόκ βιολί

Ανδρέας Λινός και Νικολέτα Χατζοπούλου: βιόλα ντα γκάμπα

Γεράσιμος Χοϊδάς: τσέμπαλο

 

{loadposistion myposition9}