24 Φεβρουαρίου         Κάνε Κράτηση       

Folksongs

Στην τρίτη του εμφάνιση στο θέατρο Πόρτα το Artefacts ensemble παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κεντρικό άξονα τα πολυπαιγμένα και ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό Folksongs του Luciano Berio. Το εμβληματικό έργο του 1964 γραμμένο για την θρυλική Cathy Berberian, παραγγελία του Mills College, είναι μια από τις ευτυχέστερες στιγμές που ένας συνθέτης του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα καταπιάνεται με την παράδοση. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά τραγούδια από την Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική καθώς επίσης και 2 νεανικά του τραγούδια εισάγει μια εντελώς νέα πρακτική στη χρήση και στον εμπλουτισμό της παράδοσης.

Στατικές αρμονίες και τολμηρές ρυθμικές εναλλαγές, ανεξάρτητα μουσικά γεγονότα που συνυπάρχουν με τη ραχοκοκκαλιά μιας απλής μελωδίας εναλλάσσονται σε ένα σύνολο μεγάλης τόλμης και ομορφιάς. Είναι εμφανές επίσης ότι ο Berio στήριξε την εργασία του στις τρομακτικές δυνατότητες φωνητικών μεταμορφώσεων που η Berberian μπορούσε να κάνει. Στη συναυλία του Artefacts Ensemble τη μία τραγουδίστρια του κύκλου πρόκειται να ενσαρκώσουν κατά περίπτωση τρεις διαφορετικές γυναικείες φωνές προσπαθώντας να δώσουν έτσι τη πολλαπλότητα των μουσικών υφών και των προσώπων με τον πιο ανάγλυφο τρόπο.

Μαζί με το κυρίως έργο νέοι συνθέτες, όπως η Cassandra Miller από τον Καναδά, ο Grzegorz Marciniak από την Πολωνία, η Diana Rotaru από τη Ρουμανία, και άλλοι που πρόκειται να ανακοινωθούν προσεχώς, έχοντας ο καθένας το προσωπικό μουσικό του ιδίωμα συνθέτουν, ανασυνθέτουν ή ενορχηστρώνουν ένα λαϊκό τραγούδι από τη μουσική τους παράδοσή χρησιμοποιώντας, με μικρές προσθαφαιρέσεις, τον συνδυασμό οργάνων του έργου του Berio, δημιουργώντας έτσι έναν νέο ανεξάρτητο κύκλο «λαϊκών τραγουδιών» ακριβώς πενήντα ένα χρόνια αργότερα.

Συμμετέχουν οι: Guido De Flaviis (Σαξόφωνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Κώστας Σερεμέτης, Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), και ) Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα). Οι τρεις τραγουδίστριες του κύκλου θα ανακοινωθούν προσεχώς.