2 Δεκεμβρίου         Κάνε Κράτηση       

Sfogavan con le Stelle

Ο βαρύτονος και τσεμπαλίστας Ιάσων Μαρμαράς και το φωνητικό σύνολο Os Orphicum, μετά από πολλές περιπέτειες στον κρύο Βορρά της Ολλανδίας, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Πόρτα στην νέα, αθηναϊκή του έκφανση. Νεαροί ‘Ελληνες και πεπειραμένοι ξένοι μουσικοί θα συναντηθούν για να εξερευνήσουν μαζί την πολύπλευρη μουσική του 17ου αιώνα.

 Με αφετηρία το ανώνυμο ποίημα Sfogava con le Stelle, μελοποιημένο απ’ τον Claudio Monteverdi και τον Giulio Caccini (απ’ τους σημαντικότερους πρωτοπόρους του 17ου αιώνα), σας προσκαλούν σ’ ένα μουσικό περίπατο στην Αρκαδική φύση που τόσο έχει εξάψει τη φαντασία των ποιητών της ιταλικής αναγέννησης. Η προσωποποίηση των στοιχείων της φύσης θα παίξει κεντρικό ρόλο σ’ αυτήν την περιπλάνηση, συνοδευόμενη κι από εικόνες της γης και του ουρανού, του ήλιου και της σελήνης, των τοπίων, φυτών και ζώων της βουκολικής φύσης στην οποία διαδραματίζεται η παθιασμένη ερωτική ποίηση του Guarini, του Tasso και του Rinuccini.

Η ποίηση ενέπνευσε αμέτρητα μαδριγάλια, ανάμεσα στα οποία τα μαδριγάλια του Monteverdi ξεχωρίζουν τόσο για την τεχνική αρτιότητα και την άγρια ομορφιά τους, όσο και για το συνεχή επαναπροσδιορισμό των ορίων της φόρμας του μαδριγαλιού, μέσα στα 8 βιβλία του. Ο Caccini δεν εξέδωσε απλά Βιβλία 5φωνων Μαδριγαλιών, όπως συνηθιζόταν μέχρι τον 17ο αιώνα, αλλά τις Νέες Μουσικές, δύο συλλογές μαδριγαλιών γραμμένων για μια μόνο φωνή συνοδευόμενη από λαούτο, σ’ ένα ύφος μονωδίας που θύμιζε θεατρική απαγγελία, ένα ύφος που θα αποτελούσε σημείο αφετηρίας για τη δημιουργία της όπερας.

Συμμετέχουν οι: Θεανώ Παπαδάκη, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου (σοπράνο), Γιάννης Φίλιας (τενόρος), Ιάσων Μαρμαράς (τενόρος, τσέμπαλο, διεύθυνση), Jadran Duncumb (Basso Continuo, θεόρβη) και Tobias Schlierf (μπάσος).