ChrisCooper         Κάνε Κράτηση       

Μια παράσταση–πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χ.Κ. Άντερσεν

Mια διαδραστική παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις ηθοποιοί–εκπαιδευτικοί θεάτρου εναλλάσσουν τα καθαρά αφηγηματικά μέρη της γνωστής ιστορίας με δομημένες δραστηριότητες που εσκεμμένα διακόπτουν τη συμβατική ροή της. Με την ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών οι θεατές καλούνται να προετοιμάσουν μια μικρή σκηνή ή μια παγωμένη εικόνα, να δημιουργήσουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων, να δώσουν «σκέψεις» στους ήρωες ή φωνή σε κάποια αντικείμενα, να αυτοσχεδιάσουν την αντίδραση ενός ήρωα λίγο πριν ή λίγο μετά από μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας, να σκεφτούν σε μικρές ομάδες και να μοιραστούν τον συλλογισμό τους.

Όλες οι δραστηριότητες είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να εξελίσσουν μέσα από βιωματική διαδικασία τη δημιουργική τους φαντασία και την κριτική ικανότητα που τους ωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διερευνήσουν και να προσδιορίσουν την προσωπική τους στάση αλλά και την συλλογική αντίδραση απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στην ιστορία. Να προσδιορίσουν τον κόσμο που ζουν και να βρουν μια θέση για τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο αυτόν. Στην προσέγγιση αυτή δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Στόχος δεν είναι να κατευθύνει τα παιδιά στο τι να σκέφτονται αλλά να τα ενθαρρύνει στο να σκέφτονται.

 

Το Εκπαιδευτικό θέατρο είναι μια κοινωνική μορφή τέχνης με αποδέκτη τον άνθρωπο και στόχο τον ανθρωπισμό.

Ο ChrisCooper (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της ομάδας «Θεάτρου στην Εκπαίδευση» BigBrum, που ιδρύθηκε το 1982 και είναι επιδοτούμενη από το ArtsCouncil της Αγγλίας) παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς και φοιτητές πανεπιστημίου. Διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στον χώρο της έχει συνεργαστεί με ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζουν οι αντίστοιχες ομάδες σε Ουγγαρία και Γαλλία, το Ίδρυμα Qattan στη Ραμάλα και το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα στην Αθήνα.)

 

ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Chris Cooper

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Σκηνικά-Κουστούμια: Ceri Townsend

Διανομή:

Μητέρα/ Αυτοκράτορας: Δάφνη Δαυίδ

Κορίτσι/ Υπεύθυνος Μ. Μ. Ε. / Ράφτης: Αφροδίτη Σορώτου

Πρωθυπουργός/ Ράφτης: Φλώρα Σπύρου

Η παράσταση παρουσιάστηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνδρομή του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ετών 2011-13 με μεγάλη επιτυχία.

Για παιδιά 10-12 ετών (χωρίς τη συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων)

 

 

 

 

*Για περισσότερες δραστηριότητες για παιδιά το Εργαστήρι Πόρτα (Ξένια Καλογεροπούλου) είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά με σεβασμό και ενδιαφέρον προς τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα πιστεύω τους.

Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 32.49.829
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: ΠΟΡΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
http://portaergastiri.blogspot.com/