— από 6/12/14         Κάνε Κράτηση       

Default Company                                                                                 

(Ελεύθερα βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Maurice Ravel)

Μια μουσικοχοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο «Παιδί και τα μάγια» του Maurice Ravel και της SidonieGabrielle Colette

H Default Company, μετά την καλλιτεχνική της επιτυχία με τις «Ιστορίες καιρού» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάζει στο Θέατρο Πόρτα «Το παιδί και τα μάγια»: Mια παράσταση εμπνευσμένη από την όπερα του Maurice Ravel και της ColetteLenfant et les sortileges”. Ένα εικαστικό θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική που αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα το όνειρο ενός αγοριού που γκρεμίζει τον κόσμο του και τον ξαναστήνει από την αρχή.

 Στο πρωτότυπο κείμενο ένα «κακό» παιδί καταστρέφει τα πάντα γύρω του και πληγώνει τα δέντρα και τα ζώα του κήπου ως τη στιγμή που μέσα από τη δική του επαφή με τον κόσμο έρχεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του, απολυτρώνεται και γίνεται «καλό». Στη δική μας εκδοχή δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» παιδί· ο μύθος αναποδογυρίζεται.

Το αγόρι μάς υποδέχεται στον κόσμο του και η παράσταση αρχίζει.

Σ’ έναν κόσμο, όπου όλα ήταν ήδη εκεί· σ’ έναν κόσμο μέσα στον οποίο έμαθε να περπατάει όπως του έδειξαν οι άλλοι, να τραγουδάει όπως του έδειξαν οι άλλοι, να κοιτάει όπως του έμαθαν οι άλλοι. Και τί θα γινόταν αν ήθελε να αλλάξει τον κόσμο γύρω του; Να τα ξαναφτιάξει όλα από την αρχή;

Τί θα γινόταν αν ήθελε να φτιάξει από την αρχή

τον τρόπο που περπατάει;

τον τρόπο που χορεύει;

τον τρόπο που μετράει;

τον τρόπο που μιλάει με τους ανθρώπους, τα ζώα, τα δέντρα;

και αν σ’ αυτόν τον δικό του ολοκαίνουριο κόσμο,

το μπλε δεν ήταν πια μπλε;

οι ευθείες ήταν κύκλοι;

και το λάθος ήταν το σωστό;

πώς θα ήταν τότε αυτός ο ολοκαίνουριος κόσμος;

Στο παραμύθι μας, μέσα από ένα παιχνίδι κανόνων και παραβάσεων, απαγορεύσεων και αντιδράσεων, απαιτήσεων και προσδοκιών, το παιδί πειραματίζεται με τη ζωή, κάνει λάθη, αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και έρχεται αντιμέτωπο με τις επιλογές του. Στην πορεία αυτής της διαδρομής, κάπου μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, το παιδί θα συναντήσει έναν κόσμο όπου αντικείμενα, άνθρωποι και ζωόμορφα πλάσματα συνομιλούν, το έμψυχο συνυπάρχει με το άψυχο, μεγέθη και κλίμακες ανατρέπονται, χαρακτήρες εξαφανίζονται ως «δια μαγείας», σκιές και αντικατοπτρισμοί διασταυρώνονται.

Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία στο να φανταζόμαστε.

Ένα θέαμα όχι απλώς για παιδιά, αλλά γύρω από τα παιδιά, και τη μαγική δύναμη τους να μπορούν να ξαναγνωρίσουν και να αλλάξουν τον κόσμο.

Η default company δημιουργήθηκε από την Ξένια Θεμελή, την Αλεξία Μπεζίκη και την Καλλιρρόη Παπαδοπούλου. Τα μέλη της ομάδας σπούδασαν θέατρο και χορό στη Θεσσαλονίκη, τη Βέρνη και το Λονδίνο. Η ομάδα δραστηριοποιείται από το 2003 στο χώρο του θεάτρου, του χοροθεάτρου και της σύγχρονης performance. Προηγούμενες Παραγωγές: Ιστορίες Καιρού (2012-2013), On the Run (2009), On the Blink (2007), Almost there (2006), Forced feeding (2005), Τα γενέθλια της Ινφάντα (2003).

 

 

Συντελεστές

Δραματουργία: default company σε συνεργασία με τον Τάσο Κουκουτά

Σκηνοθεσία: Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη

Χορογραφία: default company σε συνεργασία με τους χορευτές

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ

Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου

Μουσική: Αντώνης Γεώργου, Αντώνης Καββαδίας

Φωτογραφίες: Αλέξης Ευσταθόπουλος

Παραγωγή: default company

Οργάνωση παραγωγής: Ζωή Μουσχή

 

Ερμηνεύουν

Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Ξένια Θεμελή

Αλεξία Μπεζίκη

Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Σταύρος Σβήγκος

Προτείνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Κυριακή: 11:00