— από 2 Νοεμβρίου 2019

logoportastefi

 

 

 

 

  

 top girls2

  

TOP GIRLS
της Caryl Churchill
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Από 2 Νοεμβρίου 2019

 

Το διάσημο θεατρικό έργο TOP GIRLS (1982) της σπουδαίας Caryl Churchill έρχεται τον Νοέμβριο στο θέατρο ΠΟΡΤΑ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν επτά απ’ τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς της γενιάς τους: Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή, Άλκηστις Πολυχρόνη.

Κεντρική ηρωίδα του TOP GIRLS είναι η Marlene, μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας, υπεύθυνη ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας για γυναίκες, μια «σιδηρά κυρία» που ανέρχεται θυσιάζοντας συνεργάτες, καθώς και τη δική της ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά στον βωμό της επιτυχίας. Παρόλο που το έργο είναι γραμμένο σε ρεαλιστικό κώδικα, ξεκινά με μια διάσημη ονειρική πρώτη σκηνή, όπου ιστορικοί και διάσημοι μυθοπλαστικοί γυναικείοι χαρακτήρες καταθέτουν με ευφάνταστο τρόπο τις ιστορικά διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της κοινωνικής θέσης των γυναικών. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στον χρόνο συγγραφής του έργου, όπου με μια σειρά από συναρπαστικές συγκρούσεις ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες και σημαντικές ανατροπές, η συγγραφέας αναπτύσσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς της με θεατρικά ευφρόσυνο τρόπο και υπέροχους σκηνικούς χαρακτήρες, δημιουργώντας ένα θέαμα με παλμό.

Έργο πρωτότυπο ως προς τη δομή του, με εξαιρετικά λεπτό χειρισμό στο χιούμορ του, την ποιητικότητα, την ιστορικότητα αλλά και την κριτική του στάση απέναντι στην κοινωνική θέση της γυναίκας και μην έχοντας χάσει τίποτα απ’ τη φρεσκάδα του απ’ τη δεκαετία του ‘80, το TOP GIRLS διέπεται από μια βασική φεμινιστική προβληματική, δίνοντας μια πολύ καλή βάση για έναν ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος. Παρόλα αυτά, δεν είναι ένα έργο για τον φεμινισμό αλλά για τη γυναίκα, την πολιτική και κοινωνική της θέση. Με αφορμή μία κριτική στον θατσερισμό, το TOP GIRLS εξετάζει τι σημαίνει χειραφέτηση, τι σημαίνει δικαίωμα και ταυτόχρονα ποιο είναι το τίμημα που οφείλει να πληρωθεί για να αναληφθούν οι νέοι ρόλοι σε κοινωνικό, προσωπικό και πολιτικό επίπεδο.

Το TOP GIRLS έκανε πρεμιέρα στη Μεγάλη Βρετανία το 1982 απ’ το Royal Court Theatre. Παρουσιάζεται την περίοδο αυτή στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου (2019), ενώ παλαιότερα ανεβάσματά του έχουν πραγματοποιηθεί στο Watford Palace Theatre (2006), το Greenwich Theatre (2006), το New York's Public Theatre και το Broadway (2007-2008) και σε πολλά ακόμη σημαντικά θέατρα του κόσμου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1983 απ’ το Εθνικό Θέατρο.

 

#Έγραψαν για τα #TOPGIRLS❗️

Γρηγόρης Ιωαννίδης 🖌 Η Εφημερίδα των Συντακτών
"Σε σκηνοθεσία και μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου, το έργο της Βρετανίδας Κάριλ Τσόρτσιλ, με τη συσπείρωση σημαντικών ερμηνευτριών, κατορθώνει να ελευθερώσει στη σκηνή τους δαίμονες του φεμινιστικού κινήματος με τη μελαγχολική διαπίστωση πως είναι δύσκολο σε αυτόν τον κόσμο να είσαι ταυτόχρονα ελεύθερη ολοκληρωμένη και αληθινή γυναίκα."

 

Μαρία Κρύου 🖌 Αθηνόραμα
"Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, με τη συνεργασία της Κλερ Μπρέισ­γουελ στα κοστούμια και της Ευαγγελίας Θεριανού στα σκηνικά, έστησε ένα εξαιρετικό σκηνικό περιβάλλον. Σκηνοθέτησε δίχως εύκολους εντυπωσιασμούς, με συνέπεια, σκέψη και υπόγεια ενέργεια την παράσταση."

 

Όλγα Σελλά 🖌 Popaganda
"Το σπουδαίο και διαχρονικό κείμενο της Caryl Churchill που σκηνοθετεί φέτος ο Θωμάς Μοσχόπουλος, είναι πολύ πιο σύνθετο και βαθύ από τον ρόλο της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. Μια παράσταση με ρυθμό, με λαμπερές και ουσιαστικές ερμηνείες, με χιούμορ αλλά και σκέψη."

 

Θοδωρής Τσαπακίδης 🖌 left.gr
"Η Τσέρτσιλ υπηρέτησε, κατά δήλωσή της, πρωτίστως το περιεχόμενο του έργου της και δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου μορφή, όπου η γραμμική αφήγηση απουσιάζει και η σύνδεση μεταξύ των πράξεων είναι για πολλούς ένας γρίφος. Σ’ αυτά, όμως, κρύβεται και μια πρόσθετη αξία του έργου της. Οι νέες ιδέες συχνά υπάρχουν στην καταστροφή της κανονικότητας των κατεστημένων μορφών. Κι αυτή η παρέκκλιση το κατέστησε για πολλά χρόνια επίκαιρο. Εδώ, σήμερα, ευτύχησε σε μια εξαιρετική παράσταση, με έναν καλοδουλεμένο θίασο."

 

Νίκος Ρουμπής 🖌 deBop
"Μια παράσταση που η σκηνοθετική της προσέγγιση αποδεικνύει ουσιαστική μελέτη και ενασχόληση με το κείμενο, αναδεικνύει με χιούμορ, ευαισθησία και ταυτόχρονα με έμμεση κριτική ματιά και νηφαλιότητα, χωρίς περιττές εξάρσεις ή απλουστεύσεις, ένα θέμα στην επιφανειακή του οπτική ξεπερασμένο στη σημερινή εποχή, που προεκτείνεται όμως πέρα από το πρώτο πλάνο του. Το εγχείρημα υποστηρίζεται από ερμηνείες αξιώσεων, συναισθήματα εναλλάσσονται και εν τέλει δίνεται αφορμή για σκέψεις βαθύτερες, ίσως και πιο προσωπικές, που αφορούν τον συσχετισμό -ή μη- επιτυχίας και ευτυχίας. Από τα δυνατά χαρτιά της φετινής σεζόν."

 

Δημήτρης Γλύστρας 🖌 In2life
"Τι είναι σήμερα ο φεμινισμός και πώς τον καταλαβαίνουμε στην εποχή του #metoo; Τι συζητήσεις μπορεί να προκαλέσει για τους τρόπους με τους οποίους εμφανίστηκε; Μπορεί μια τέτοια διεκδίκηση να είναι «απολιτίκ» και να αναπτύσσεται με όρους social media; Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει στο Πόρτα το εμβληματικό έργο της Caryl Churchill, Top Girls, και κάνει (εξαιρετικό) θέατρο με τα ερωτήματα αυτά, αλλά και με άλλα που αντλούν από την καθημερινότητα ενός αδικημένου τμήματος του πληθυσμού."

 

Βαγγέλης Λιακόγκωνας 🖌 Aixmi.gr
"Το έργο δεν προσεγγίζει απλώς, αλλά αφορά καθαρά και στο «σήμερα». Αυτήν του δε την εκδοχή, με μια dream – team ερμηνευτριών υπό την χρόνια πλέον γνώριμη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Θωμά Μοσχόπουλου, θα ήταν ίσως χρήσιμο να την δουν και οι γυναίκες, εργαζόμενες των πολυεθνικών του 2020."

 

Teaser: https://bit.ly/2VlIMzi.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος     
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ  
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού    
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Βάσο
Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης - Χρυσούλα Κοροβέση [mavra gidia]
Φωτογραφίες-trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Γραφεία Τύπου & Επικοινωνίας: Ανζελίκα Καψαμπέλη (STEFI & Lynx PRODUCTIONS) - Ελεάννα Γεωργίου (θέατρο ΠΟΡΤΑ)

Μια παραγωγή της Stefi Productions - Γιάννης Μ. Κώστας σε συμπαραγωγή με το θέατρο ΠΟΡΤΑ.

 

ΠΑΙΖΟΥΝ
Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή, Άλκηστις Πολυχρόνη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τετάρτη 20.00
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ Κάθε Πέμπτη 12€

Τετάρτη
15 ευρώ-Κανονικό
12 ευρώ-Φοιτητικό & άνω των 65
10 ευρώ-Ανέργων

Πέμπτη-Παρασκευή
15 ευρώ-Κανονικό
12 ευρώ-Φοιτητικό και άνω των 65
10 ευρώ-Ανέργων

Σάββατο-Κυριακή
18 ευρώ-Κανονικό
15 ευρώ-Φοιτητικό & άνω των 65
12 ευρώ-Ανέργων

viva.gr, 11876, SevenSpots, Reload Stores, WIND, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα, Viva Kiosk, Yoleni’s

viva

 

logoporta

“Μια ΠΟΡΤΑ ορθάνοιχτη”!

Για να την κρατήσεις ανοιχτή:
http://www.porta-theatre.gr/index.php/el/stirikse-mas

Μεσογείων 59
115 26, Αθήνα
τηλ.: 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

fPortaTheatreAthens

tPortaTheatre

inPortaTheatre

yPortaTheatreAthens

 

Γραφεία Τύπου & Επικοινωνίας

Ελεάννα Γεωργίου
Τ.: 6944535357

Μ.: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανζελίκα Καψαμπέλη

Τ.: 6945798883

M.:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.